dinsdag 25 januari 2011

Macarons

Afgelopen weekend heb ik macarons gemaakt. Het leek me wel leuk om dit recept dat bekend staat als 'lastig om te maken', eens te testen. Omdat mijn zus afgelopen weekend haar verjaardag vierde zou ik haar er mooi wat kado kunnen doen. Mocht het mislukken, had ik gelukkig nog wel een echt kado achter de hand hoor!
Ik heb het volgende recept gebruikt:

90 gram eiwit op kamertemperatuur (gebruik liever wat oudere eieren)
110 gr gemalen (witte) amandelen
200 gr gezeefde poedersuiker
2 eetlepels kristalsuiker
eventueel kleurstof

Werkwijze:
Eiwit tot schuim kloppen; rustig 2 el kristalsuiker toevoegen tot het geheel een glossy meringue wordt.
Amandelen en poedersuiker in een grote kom doen. Schuimmengsel er luchtig doorheen spatelen.
Eventueel kleurstof  halverwege het spatelen toevoegen als je gekleurde macarons wilt.
Met een spuitzak (ik heb een snoepzak gebruikt met de punt eraf geknipt) kleine rondjes spuiten op bakpapier, dan 1u laten rusten: niet afgedekt en buiten de koelkast. Dit moet omdat de buitenkant dan alvast een beetje hard kan worden.
Daarna 18-20min bakken op 150°C. Intussen kan je een vulling naar keuze maken. Ik heb ze gevuld met knalroze botercreme, en ook een paar met chocopasta.

Het resultaat:
De kleur is wat vreemd, maar het daglicht was helaas op... Het moet doorgaan voor roze in ieder geval. De smaak kan ik het beste omschrijven als een amandelschuimpje. Lekker, maar wel mierzoet! En het maken was eigenlijk alles behalve moeilijk. Het is de bedoeling dat de koekjes een beetje rijzen en dat ze een soort 'voetje' onderop hebben. Dat was allemaal gelukt, ik vermoed dat het komt doordat ik een beetje met de hoeveelheid eiwit heb gesmokkeld. (ik heb namelijk iets meer gebruikt) Grappig detail vind ik trouwens dat mijn zus ooit 8 macarons in Parijs heeft gekocht voor een enorme smak geld. Terwijl er in totaal maar 4 ingrediënten in gebruikt worden, dus ik schat de kosten voor mijn ruim 20 gevulde koekjes op een euro of 3!

 Mocht je het nou zelf ook gaan proberen dan hier nog wat tips:

-neem oude eieren en splits de dooiers en eiwitten de dag ervoor alvast. Zet de eiwitten in een kommetje onder vershoudfolie op kamertemperatuur weg.
-Je moet niet te lang spatelen als je de amandellen en eiwitten mengt, maar ook niet te wild, want je wilt niet teveel lucht kwijt raken.
-Spuit de koekjes op bakpapier en niet op een siliconenmatje of iets dergelijks, dan laten ze niet los als ze gebakken zijn.

Succes en tot blogs!


zondag 23 januari 2011

eeeeejjj..... Biertje??

Het overgrote deel van de bestellers van mijn taartjes zijn collega's, dankzij hen (naast mijn familie) heb ik deze hobby zo uit kunnen breiden. Want om nou elke week een taart voor je zelf te maken is ook niet echt leuk. Door het vertrouwen van al die collega's heb ik kunnen oefenen en ontwikkelen, en voor sommige collega's maak ik al voor het derde jaar op rij hun kinder-verjaardagstaarten. Inmiddels heb ik al een bestelstop in moeten lassen tot en met maart, zo vol zit mijn kalendertje al weer!!! Collega Corrie was gelukkig nog op tijd met het bestellen van de taart voor haar zoon die 30 wordt. Maar ja, wat wil je als je een briefje neerlegt dat begint en eindigt met: "Lieve Linda"!
Voor haar zoon een bierdop taart, want hij is dus niet vies van een biertje. Het was geen moeilijke taart om te maken, maar ik heb alle letters met de hand uitgesneden om ze zo veel mogelijk op het Heineken-lettertype te laten lijken. Dat heeft wel een paar uurtjes gekost! Ik vond het wel erg moeilijk (of eigenlijk tegennatuurlijk) om die bierdop-rimpels in de zijkant te maken, want normaal ben ik altijd even bezig om de boel zo strak mogelijk te krijgen...
Tot de volgende taart, groetjes Linda

woensdag 19 januari 2011

Hij woont in een ananas diep in de zee...

SPONGEBOB SQUAREPANTS!!!
Ik ben stiekem fan van spongebob squarepants, tot voor kort kon ik daar niet voor uitkomen. Maar sinds Sam geboren is kan ik spongebob legitiem op tv kijken, want het staat immers op voor Sam! Waar een kind al niet goed voor is ;-)
Vorige week mocht ik cupcakes maken voor Jari, hij werd 7 en is ook fan van spongebob. Dit zegt misschien wel iets over het niveau van deze geweldige tekenfilm. Voor wie het niet kent; Spongebob is een spons met een vierkant broekje aan, hij woont logischerwijs in een ananas onder de zee en hij werkt in een hamburgerrestaurant. Om het nog iets idioter te maken is hij bevriend met een zeester, zijn baas is een krab die weer een potvis als dochter heeft. Zijn aartsrivaal is plankton en dan is er ook nog een eekhoorn met een duikhelm op, want ja hoe moet een eekhoorn anders adem halen onder water? Zijn lieflijke stemgeluid en humor zorgen iedere aflevering weer voor veel hilariteit. Kortom; een leuk onderwerp om cakejes van te maken!



Groetjes Linda

dinsdag 11 januari 2011

Super Mario op retour

Afgelopen week ben ik bezig geweest met het project: Super Mario. Het was nogal een klus, dus heb er in etappes aan gewerkt. Het leukste was het boetseren van het mario popje... nou ja, popJE. Hij moest de eyecatcher van de taart worden, dus ik heb hem maar een slag groter gemaakt dan dat ik normaal doe.
Nu maar hopen dat Vince tevreden is met zijn taart!


Tot de volgende blog! groetjes Linda


maandag 3 januari 2011

Nieuwe workshops 2011

Naar aanleiding van alle positieve reacties op de workshops van vorige maand, en de vele vragen naar nieuwe workshops, heb ik weer wat nieuwe datums gepland. Omdat veel geïnteresseerden hier meelezen zet ik het lijstje ook hier neer. De keuken is af, dus de workshops kunnen gelukkig weer gewoon bij mij thuis plaatsvinden. Dat scheelt weer een hele hoop gesjouw met biscuits, uitstekertjes en deegrollers!

Tielse taarten  workshops 2011

Valentijnstaart  11 februari  19.00 tot 22.00 / 22.30
Deze workshop bestaat uit het vullen, afsmeren en bekleden van een hartvorm taartje. Het leren werken met een impressiemat, maken van rozen en het schilderen van goud- en zilveraccenten op je taart.
De workshop is inclusief alle materialen, harttaart (ong. 8 pers.) en koffie en thee. Kosten € 40,-

Workshop vrije keuze 4 maart 19.00 tot 22.00 / 22.30
Deze workshop is vooral bedoeld voor diegene die al eerder een taartje gemaakt hebben, en op zoek zijn naar wat nieuwe decoratie tips en trucs. Bijvoorbeeld gebruik van impressiemat, siliconenmallen, tappits en boetseerwerk. De workshop is inclusief alle materialen, taartje (ong. 8 pers.) en koffie en thee.
Kosten € 40,-

Paasworkshop 22 april 19.00 tot 22.00 / 22.30
Deze workshop bestaat uit het vullen, afsmeren en bekleden van een vierkant taartje. Er wordt gevuld met een advocaatvulling en chocolade uiteraard voor Pasen. Hierna wordt het gedecoreerd in pasteltinten en boetseren we een vrolijke paashaas voor op de taart. De workshop is inclusief alle materialen, taartje (ong. 8 personen) en koffie en thee.
Kosten € 40,-

De workshops gaan door bij 4 inschrijvingen, er zijn 6 plaatsen per datum.
U kunt ook zelf een workshop (naar keuze) aanvragen, u moet dan wel een groepje van minimaal 5 deelnemers hebben. Leuk voor bijvoorbeeld een vriendinnendag, vrijgezellenfeestje of als verjaardagskado!
Graag aanmelden via: Tielsetaarten@live.nl