zondag 8 mei 2011

Bakker...heeft u ook worteltjestaart?

Ja. Vies he!!! Wie kent hem niet, de meeste flauwe mop ooit. Omdat ik nog nooit worteltaart heb gemaakt, leek het me leuk om de mythe dat worteltjestaart vies is te ontkrachten! En dan meteen maar voor de moederdag, dat is weer eens wat anders als de inmiddels standaard marsepeintaart die ik altijd maak.
Toen ik met de taart en de cream cheese frosting bezig was, had ik eerlijk gezegd ook wel mijn twijfels over de uiteindelijke smaak. Maar ja, om er nou een punt af te snijden om te proeven is ook niet echt een mooi gezicht! Dus op goed gelukt meegenomen naar de moederdag (wat bij ons geheel traditiegetrouw een dag te vroeg werd gevierd :p ) met de boodschap; "het zou kunnen dat het niet te eten is, het is een test!"

Eerst even de foto's (met dank aan zwager Marcel) van het testobject:

Dat zijn een héleboel worteltjes!


En dan nu... Myth busted! Worteltjestaart is wel degelijk lekker! Hij viel goed in de smaak bij de familie, en hij mag volgens deze testpersonen best in productie worden genomen ;) Aangezien ik dat toch niet van plan ben (1x al die wortels maken was genoeg voorlopig) geef ik jullie graag het recept:


Voorbereiden:
Oven voorverwarmen op 180°C.
Bakblik  20 cm goed invetten en bakpapier erin leggen.
300 gr wortels raspen en goed uitknijpen.
100gr walnoten hakken.

Bereiden:
Klop met een mixer  280 gr. Bruine basterdsuiker en 180 ml. zonnebloemolie de olie 3 minuten door elkaar.
Voeg één voor één drie eieren toe en klop met de mixer goed door (lichtbruine substantie).
In een andere kom de volgende ingrediënten mengen:
3 flinke theelepels kaneel
2 flinke theelepels gember
2 flinke theelepels kardemon
200 gr zelfrijzend bakmeel
De bloem met specerijen nu voorzichtig door het oliemengsel spatelen. Daarna de wortelrasp en walnoten toevoegen en nogmaals goed doorroeren.

Bakken:
Ongeveer 60 á 70  min. bakken in de voorverwarmde oven (test met een satéstokje, het stokje moet droog uit het midden van de taart komen)  Voor je hem uit de vorm haalt 10 min. laten afkoelen in de vorm.

Vulling:
Bestrijk en vul de taart met mengsel van:
125 g verse kaas
125 ml stijfgeklopte room
2 eetlepels citroensap
60 g poedersuiker

Fijne moederdag allemaal, groetjes Linda









3 opmerkingen:

  1. Hij was heerlijk.
    En al het andere ook !!!!
    Mijn moederdag kan niet meer stuk.
    Moeders heeft er echt van genoten hoor.
    Allemaal bedankt.
    Liefs,
    Mam.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Lin, hij was echt ontzettend lekker. Kan ik hem écht niet een keertje bestellen, als er geen marsepeinen worteltjes bovenop hoeven???
    Half januari ofzo...?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hij ziet er in ieder geval heel mooi uit! In Engeland zagen we veel 'carrot cake', maar we durfden ons er niet aan te wagen.

    BeantwoordenVerwijderen