zaterdag 4 september 2010

GLITTER EN GLAMOUR

Dat was het thema van de taart die last-minute bij mij besteld werd van de week. Normaal zou ik me wel even achter mn oor krabben, want een stapeltaart voor 40 personen zo kort dag is een aardige klus. Zeker wel een dagtaak, en hoe doe je dat als je een ventje van 9 weken thuis hebt?
Maar... het thema glitter en glamour sprak me zo aan dat ik oma geregeld heb om een middag op Sam te passen zodat ik me volledig kon storten op deze heerlijke themataart! Als ik wat voorwerk in de avonden ervoor zou doen moest dat toch wel lukken.
Voor 40 personen zou een stapel van 3 lagen voldoen, maar ja het oog wil ook wat. Mijn gevoel won het al meteen van mijn zakenkennis, want ik heb de vierde laag kado gegeven! De eerste avond heb ik alle 4 de kapsels gemixt, gebakken, gesneden en ingevroren. De tweede avond ben ik aan de decoraties begonnen, toen had ik nog geen idee hoe de taart zou worden, maar ja met zilver en goud zit je altijd goed! Dus alle decoraties (engeltjes lekker kitsch, ballen, pareltjes, sterren) gemaakt en daarna geschilderd met eetbare poeders.


De derde avond heb ik alle kleuren marsepein gemengd, mijn armen doen nog zeer van al dat kneden! Ook alles klaargezet en kleine dingen voorbereid, onder andere de kartonnetjes op maat knippen, plank bekleden met zilverpapier en folie. Vriend de laatste boodschappen mee laten nemen...
Toen brak gister de bewuste dag aan. 'S ochtends ben ik eerst bij een vriendin langs geweest en heb daarna Sam bij opa en oma gebracht, dat was toch al op de route gelukkig. Toen als een speer naar huis waar ik in no time een taart van 4 lagen in elkaar geflanst heb.


Gelukkig kwamen mijn licht autistische trekjes om alles tot in de puntjes te plannen vandaag wel van pas. Want zonder al te veel problemen had ik na 4 uur een hele kale stapeltaart staan! Het stappenplan zag er ongeveer zo uit:
Kapsels ontdooien.
Banketbakkersroom, chocolademousse en botercreme maken.
Taarten vullen, afsmeren en bekleden.
Taarten stapelen (met behulp van stokjes die ik bij opa bestel ;) )
Enorm slagveld in de keuken wegwerken, hier kwam weer duidelijk aan het licht dat ik een grotere keuken nodig heb! De vaatwasser heeft twee keer gedraaid en ik heb slechts drie vaatdoeken verbruikt bij het poetsen van alle oppervlakken en de muur. Tip; chocolademousse geeft veel vlekken als je de mixer voortijdig uit de beslagkom trekt. Doe dat dus liever niet...
Toen was ik toe aan het leukste werk, het decoreren. De keuken en eettafel zagen er achteraf uit alsof Geer en Goor persoonlijk langs waren geweest, en zich in mijn keuken hadden uitgeschud, zo'n explosie van glitters lag er. Maar het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf!


De strik, inmiddels uitgehard, voorzien van laagje goud en marsepeinen roos:

Wat details:

De taart kon met de strik er bovenop nog net in de koelkast. Dat ik alle limonade en planken eruit moest halen was niet echt handig, maar goed 1 avondje lauwe cola had ik er wel voor over. Het enige wat wel een beetje aan me knaagde toen ik doodmoe naar bed ging was, of ik de taart de volgende ochtend wel terug zou vinden zoals ik hem achtergelaten had! Visioenen van de zware strik die door de vier lagen heen gezakt was, wisselden elkaar af met de beelden van een omgevallen taart die uit de koelkast gelanceerd werd zodra de deur openging... Toen ik om half 6 vanochtend van twee wekkers wakker werd; één met zo'n snerpend gepiep van vriend en één met een luier die lekker ligt te brabbelen in bedje, ben ik dus maar even naar beneden geslopen om voorzichtig in de koelkast te gluren! Gelukkig was alles nog in orde. Nu nog even volhouden tot hij opgehaald wordt...

Groetjes Linda

3 opmerkingen:

 1. Oh, wat schrijf je dat leuk! Leuk ook om te lezen hoe je dat doet, zo'n enorm project. Maar het resultaat is schitterend! Echt een glamourtaart!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoooooooooo die ziet er echt fantastisch uit.
  Echt een kunstwerkje hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Lin, staat je nieuwe keuken er al? En zoals je schoonzus hierboven al zei: je schrijft inderdaad erg goed, want het is ontzettend leuk om te lezen! ;) groetjes van mij en Marcel. x Laura

  BeantwoordenVerwijderen