dinsdag 25 januari 2011

Macarons

Afgelopen weekend heb ik macarons gemaakt. Het leek me wel leuk om dit recept dat bekend staat als 'lastig om te maken', eens te testen. Omdat mijn zus afgelopen weekend haar verjaardag vierde zou ik haar er mooi wat kado kunnen doen. Mocht het mislukken, had ik gelukkig nog wel een echt kado achter de hand hoor!
Ik heb het volgende recept gebruikt:

90 gram eiwit op kamertemperatuur (gebruik liever wat oudere eieren)
110 gr gemalen (witte) amandelen
200 gr gezeefde poedersuiker
2 eetlepels kristalsuiker
eventueel kleurstof

Werkwijze:
Eiwit tot schuim kloppen; rustig 2 el kristalsuiker toevoegen tot het geheel een glossy meringue wordt.
Amandelen en poedersuiker in een grote kom doen. Schuimmengsel er luchtig doorheen spatelen.
Eventueel kleurstof  halverwege het spatelen toevoegen als je gekleurde macarons wilt.
Met een spuitzak (ik heb een snoepzak gebruikt met de punt eraf geknipt) kleine rondjes spuiten op bakpapier, dan 1u laten rusten: niet afgedekt en buiten de koelkast. Dit moet omdat de buitenkant dan alvast een beetje hard kan worden.
Daarna 18-20min bakken op 150°C. Intussen kan je een vulling naar keuze maken. Ik heb ze gevuld met knalroze botercreme, en ook een paar met chocopasta.

Het resultaat:
De kleur is wat vreemd, maar het daglicht was helaas op... Het moet doorgaan voor roze in ieder geval. De smaak kan ik het beste omschrijven als een amandelschuimpje. Lekker, maar wel mierzoet! En het maken was eigenlijk alles behalve moeilijk. Het is de bedoeling dat de koekjes een beetje rijzen en dat ze een soort 'voetje' onderop hebben. Dat was allemaal gelukt, ik vermoed dat het komt doordat ik een beetje met de hoeveelheid eiwit heb gesmokkeld. (ik heb namelijk iets meer gebruikt) Grappig detail vind ik trouwens dat mijn zus ooit 8 macarons in Parijs heeft gekocht voor een enorme smak geld. Terwijl er in totaal maar 4 ingrediënten in gebruikt worden, dus ik schat de kosten voor mijn ruim 20 gevulde koekjes op een euro of 3!

 Mocht je het nou zelf ook gaan proberen dan hier nog wat tips:

-neem oude eieren en splits de dooiers en eiwitten de dag ervoor alvast. Zet de eiwitten in een kommetje onder vershoudfolie op kamertemperatuur weg.
-Je moet niet te lang spatelen als je de amandellen en eiwitten mengt, maar ook niet te wild, want je wilt niet teveel lucht kwijt raken.
-Spuit de koekjes op bakpapier en niet op een siliconenmatje of iets dergelijks, dan laten ze niet los als ze gebakken zijn.

Succes en tot blogs!


2 opmerkingen:

 1. En lekker dat ze waren... Hmmmmmm!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zien er inderdaad heeeeeeeeeerlijk uit!!!!!
  Bedankt voor het recept.
  Ga het vast en zeker ook eens proberen.
  Liefs,
  Mam

  BeantwoordenVerwijderen